Wat is Geothermie

Geothermische energie benut de warmte die in de aarde wordt opgeslagen. Door diepe boringen te voorzien met een gesloten leidingensysteem wordt deze warmte gebruikt in een geothermische warmtepomp om warm water te produceren. Door het gebruik van een warmtepomp is het elektrische verbruik beperkt en kunnen we tot bijna 6x meer warmte afgeven dan de elektrische energie die er gevraagd wordt. De bodemtemperatuur is dan ook nog eens constant gedurende het volledige jaar, waardoor de warmtepomp in elk seizoen op 100% rendement kan werken.

geysir_kichatof_fotolia_41803795_l.jpg

De voordelen van Geothermie

Milieuvriendelijk: Geothermie heeft geen CO2-uitstoot, en heeft een rendement van 600%. 

Betrouwbaar: Het is een continue bron van energie, onafhankelijk van weersomstandigheden, wat betrouwbaarheid garandeert. Dit in tegenstelling tot een lucht-waterwarmtepomp die afhankelijk van de buitentemperatuur heel lage rendementen heeft bij vriestemperaturen. Dus net op het moment dat je de meeste verwarming nodig hebt, heeft een lucht-waterwarmtepomp het slechtste rendement!

Lage Operationele Kosten: Nadat een geothermische installatie is gebouwd, zijn de operationele kosten laag. Mede door het hoge rendement en de beperkte onderhoudskost, is een geothermische installatie op langere termijn rendabeler dan om het even welke andere warmtebron.

e386a477-b015-4ff2-bba5-2e82e5dcedc1-min.jpg

Hoe werkt een geothermische installatie

Een geothermische warmtepomp bestaat uit een gesloten lus van leidingen, gevuld met een vloeistof (meestal een mengsel van water en antivries/glycol). Deze lus wordt begraven in de grond, meestal in een verticale boring of een horizontaal leidingennetwerk.

In de winter haalt de warmtepomp warmte uit de aarde en brengt deze over naar de woning om deze te verwarmen. In de zomer werkt het systeem in omgekeerde richting, waarbij warmte uit het huis wordt verwijderd en in de aarde wordt gebracht voor koeling. Op die manier wordt de aarde gebruikt als een thermische batterij.

modern-autonomous-heating-system-in-the-boiler-roo-2024-04-16-19-06-12-utc-min.jpg

Waarom u een geothermische installatie moet overwegen

Energie-efficiƫntie

Geothermische warmtepompen zijn uiterst energie-efficiënt. Ze halen tot 600 procent efficiëntie, wat betekent dat voor elke eenheid (kW) elektriciteit die wordt gebruikt om het systeem te laten draaien, 6 eenheden (kW) warmte of koeling wordt geproduceerd.
 

Lagere Energiekosten

Omdat geothermische warmte- pompen zo efficiënt zijn, kunnen huishoudens aanzienlijk besparen op hun energierekeningen in vergelijking met traditionele verwarming en koelingssystemen op basis van fossiele brandstoffen en zelfs in vergelijking met de lucht-waterwarmtepomp!

 

Optimaal comfort en weinig onderhoud

Geothermische warmtepompen zorgen in combinatie met vloerverwarming voor een optimaal comfort. De geothermische warmtepomp heeft enkel één module in huis, waardoor er geen inwerking van zure regen en stof is op de componenten. Dit resulteert in een beperkt onderhoud en dus een lage onderhoudskost.
 

 

Geothermie Samengevat

Het installeren van een geothermische warmtepomp vraagt een hogere investering, maar op lange termijn zorgt ze voor aanzienlijke besparingen en een duurzamere levensstijl. Geothermie heeft niet alleen financiële voordelen, maar draagt ook bij aan het verminderen van de uitstoot  en het verhogen van hernieuwbare energie. Het is een investering in zowel persoonlijk comfort als in de gezondheid van onze planeet die zichzelf terugbetaald!

Neem contact met ons op

Vraag een offerte, interventie, onderhoud, of informatie

Wij komen ter plaatse bij elke offerte! Steeds op maat van de klant!

Gratis offerte

© 2024 Demeyer Steven. Webdesign by Puzzle